Guvernare inteligentă – model coreean

Guvernare inteligentă – model coreean

Etapele de evoluție ale procesului de administrație publică au fost evaluate de către Jong-Sung Hwang, un reprezentant al autorităților coreene, în baza rezultatelor aplicării scenariilor Smart în Coreea de Sud. Cele trei etape au fost sistematizate în limbajul specific IT – 1.0, 2.0, 3.0.

  • Guvernarea 1.0 – guvernare care funcționeză bine: reprezintă un sistem de guvernare evoluat față de cel tradițional prin inovarea aplicată în procesele de administrare. Modernizarea echipamentelor și aplicarea de tehnologiilor implică digitalizarea procedurilor administrative și au ca rezultat economii substanțiale de timp și bani pentru autoritățile publice și locuitori.
  • Guvernarea 2.0 – guvernare deschisă către oameni: implică utilizarea unor platforme de comunicare noi pentru o colaborare amplă între autoritățile publice și locuitori. Modernizarea sistemului de guvernare în sensul deschiderii către locuitori este posibilă prin utilizarea soluțiilor web și aplicațiile de telefonie mobilă.
  • Guvernarea 3.0 – guvernarea ”gânditoare”: implică informarea amplă a autorităților publice locale despre necesitățile și preferințele reale ale locuitorilor, în vederea luării unor deciziilor optime pentru oraș. Tipul de guvernare este susținut de sistemele automate de calcul și metodele de analiză a volumelor mari de date (Big Data), alte inovații tehnologice. Instalarea de senzorii sau camere video inteligente, spre exemplu, furnizează date reale despre traficul de mașini și circulația pietonilor. Ca urmare, autoritățile pot lua decizii legate de infrastructură și mobilitate în cunoștință de cauză, în conformitate cu necesitățile reale ale locuitorilor.

(Sursă info – prezentare pe tema guvernării inteligente – cazul Coreei)